Je smartphone als portemonnee

Lang wachten voor de kassa, je kortingspasje kwijt of juist een overvolle portemonnee omdat je al je pasjes wél bij je hebt. Allemaal onhandige, maar herkenbare situaties die nu eenmaal horen bij het doen van je dagelijkse boodschappen. Of toch niet? Met je smartphone als digitale wallet kun je straks je portemonnee, inclusief je talloze pasjes, thuis laten.

Dat de smartphone een steeds belangrijkere rol speelt bij onze (dagelijkse) aankopen, is bekend. Onderzoeks- en adviesbureau Forrester Research verwacht dat in 2018 bijna de helft van alle handel via mobiele devices zal gaan. Niet zo vreemd dus dat elektronicabedrijven, internetbedrijven, aanbieders van mobiele telefonie, app ontwikkelaars, banken en ondernemers continu werken aan nieuwe betaaloplossingen waarin de smartphone een hoofdrol speelt. Veel van deze oplossingen zijn, al dan niet op kleine schaal of bij wijze van pilot, al operationeel.

NFC-chip of tag
Een van de nieuwste technologieën voor mobiel betalen is NFC (Near Field Communication). Dit is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een kleine straal (ongeveer 10 centimeter). Dit gebeurt via een NFC-chip in je mobiel of een NFC-tag-sticker die je op je mobiel plakt. Deze chip of tag communiceert met een ander NFC-apparaat, bijvoorbeeld betaalsystemen, andere smartphones of NFC-tags. Dit werkt heel simpel: je raakt met je smartphone het NFC-apparaat aan en je kunt betalen, foto’s delen of ergens inchecken. Een bekend voorbeeld van een NFC-toepassing is de OV-chipkaart. Maar ook hotels, parkeergarages en toegangscontrolesystemen werken al met NFC. En er is nog veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een NFC-tag in je auto plakken en zo programmeren, dat je Bluetooth en GPS automatisch inschakelen zodra je je smartphone er boven houdt.

Mobiel betalen
De grote banken in Nederland denken al jaren na over de vraag: ‘Hoe kunnen we betalen makkelijker en veiliger maken voor zowel de zakelijke als de particuliere klant? Zo introduceerde Rabobank ‘de Wallet’, een app waarmee je met je smartphone (met NFC-chip) kunt afrekenen bij de kassa. Simpelweg door je smartphone tegen het betaal device aan te houden. Hierdoor gaat het betalen een stuk sneller en eenvoudiger en het is net zo veilig als pinnen. Bovendien kunnen de winkeliers, op basis van de gegenereerde data, gericht aanbiedingen sturen naar hun klanten. Ook ABN Amro en ING, waar je al contactloos kunt betalen met je betaalpas, ontwikkelen eigen oplossingen voor mobiel betalen. Een andere ontwikkeling op de Nederlandse markt is mobiel pinnen: een slim betaalsysteem, bestaande uit een cardreader die via Bluetooth contact maakt met je smartphone en een app die van je smartphone een mobiele kassa maakt.

Weg met die pasjes!
We noemden het in de intro al: de talloze ledenpasjes, kortingspasjes en voordeelkaarten die je portemonnee tot een onhandelbaar voorwerp maken. Ook daar zijn oplossingen voor. Zo zijn er verschillende apps waarmee je al je passen digitaliseert en opslaat. Via zo’n app laat je je app digitaal scannen in de winkel. Ook word je op de hoogte gehouden van acties en aanbiedingen, bijvoorbeeld de bonusaanbiedingen van Albert Heijn. Het is helaas nog niet mogelijk om bij elke winkelketen je digitale pas te laten scannen, maar dat is volgens ontwikkelaars slechts een kwestie van tijd.