Vijf beste tips voor een app ontwerpen

Wil je een app ontwerpen met de Appgenerator? Dan sla je in principe het coderen en het programmeren al over, want dat hebben wij al voor je gedaan. Je kunt je namelijk zo helemaal richten op het design van je app.

Maar hoe kun je nu eigenlijk een mooie app ontwerpen, wanneer je weinig ervaring hebt met grafisch ontwerp? Wat zijn bijvoorbeeld de geboden en verboden in app design? Veel bouwers van apps raken hier de draag kwijt en daarom geven wij je 5 tips mee waarmee je jouw design verbetert.

1. Denk aan je doelgroep

Natuurlijk is het jouw app, maar je hebt de app natuurlijk niet alleen voor jezelf gemaakt. Zorg er daarom voor dat de informatie snel en eenvoudig te vinden is. Wanneer mensen je app niet binnen een minuut snappen, zijn ze weg.

Probeer daarom altijd gebruiksgemak mee te nemen in het design van je app en ook voor de mensen die een leesbril nodig hebben. Maak daarom de tekst niet te klein en maak de button duidelijk zichtbaar.

Maak daarnaast gebruik van submenu’s in je app ontwerp om zo de inhoud overzichtelijk te ordenen. Zo gaat het navigeren binnen een app namelijk anders dan met een laptop. Een app wordt bediend via taps en swipes en niet met clicks en enters. Denk daar goed aan als je gaat ontwerpen.

2. Maak gebruik van contrast

Dit is eigenlijk de gouden regel voor app design. Zo is het scherm van een smartphone klein en gebruikers zijn ook snel afgeleid. Daarom moet de gebruikerservaring altijd duidelijk en plezierig zijn.

Kies daarom altijd voor contrasterende kleuren die goed bij elkaar passen voor je menu, afbeeldingen, iconen en tekst. Zo kun je je laten inspireren door de kleuren uit je huisstijl of die van je website. Je kunt je bijvoorbeeld laten inspireren door de kleuren uit je huisstijl of die van je website.

Wanneer kleurschema’s nieuw voor je zijn, kijk dan bijvoorbeeld eens op de website van Adobe Kuler. Zo kun je eenvoudig zien hoe je verschillende kleuren kunt combineren. Kies daarbij een eigen basiskleur uit en zoek er contrasterende kleuren die bij je app ontwerp passen.

3. Keep It Simple Stupid

Oftewel KISS, een beproefde methode om simpel user design toe te passen op je apps. Probeer daarom niet alles uit de kast te halen, maar probeer alles zo simpel mogelijk te houden. Zo houden app-gebruikers van een overzichtelijk en intuïtief ontwerp. Dus zorg ervoor dat je navigatie, menu’s en inhoud altijd duidelijk zichtbaar en eenvoudig vindbaar zijn.

4. Gebruik de beste beelden

Wanneer je slordige of slechte afbeeldingen gebruikt, zullen deze direct je ontwerp verknallen. Ga daarom voor kwaliteit wanneer je afbeeldingen voor je app kiest. Dit geldt uiteraard voor de kwalitatief van de foto zelf en voor de technische kwaliteit van de foto, zoals de resolutie en kleuren. Denk daarnaast goed na over de formaten, want zo hebben Android telefoons uiteraard andere formaten dan de iPhones.

5. Testen, testen en testen

Om te kijken of je app geschikt is, is het zeker verstandig om je app goed door te testen. Bekijk je app dus op verschillende apparaten in een previewer en check of alles correct is op elk apparaat.